Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο τέως Υπουργός και Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Ένας γνήσιος έλληνας που πρόσφερε στο όνομα της Ελλάδας παγκοσμίως όσο κανείς, έφυγε από αυτόν τον κόσμο. Ο Ζυλ Ντασσέν, ο «Τζούλι», της Μελίνας έφυγε για πάντα από κοντά μας. Εκφράζω την συγκίνησή μου για έναν μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης, που σε δύσκολα χρόνια ύψωσε το ανάστημά του στον απολυταρχισμό του μακαρθισμού στις Η.Π.Α.
Εκφράζω τη λύπη μου για έναν άνθρωπο, που γνώρισα μαζί με τη σύντροφό του Μελίνα Μερκούρη, το 1968 στη Ρώμη ως Έλληνες εμιγκρέδες.
Εκφράζω τη λύπη μου για το θάνατο ενός πνευματικού ανθρώπου που αγάπησε τη Λέσβο και το Αιγαίο. Απτό παράδειγμα η συγκατάθεσή του για την ίδρυση του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου και συγκεκριμένα : Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, το Μάρτιο του 1994, δεσμεύτηκε στο Ζυλ Ντασσέν να κατατεθεί άμεσα Νομοσχέδιο στη Βουλή για την ίδρυση του  Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με ένα και μόνο άρθρο, προς τιμή της Μελίνας και του αγώνα της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Πράγματι το 1994 - Υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου - συντάχθηκε το προσχέδιο του Νομοσχεδίου για το Μουσείο της Ακρόπολης με ένα και μόνο άρθρο.
Συνάντησα τον Ζυλ Ντασσέν, του παρουσίασα το προσχέδιο και τον παρεκάλεσα να δεχτεί μια παρέκκλιση, δηλαδή: Να υπάρξει και δεύτερο άρθρο στο Νομοσχέδιο  προκειμένου να  ιδρυθεί το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι της Λέσβου.
Το δέχτηκε αμέσως και έτσι ο νόμος με δύο πλέον άρθρα κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε με εισήγησή μου το Δεκέμβριο του 1994.
Τον Ιούνιο του 1999 είχε ολοκληρωθεί το κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου στο Σίγρι και τον προσκάλεσα να το επισκεφθεί. Απεδέχθη την πρόσκληση και ήλθε ως επίσημος καλεσμένος μας, όπου και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας όπου  περιγράφεται το ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου.
Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί για πάντα στο Σίγρι, στην είσοδο του Μουσείου, στη μαρμάρινη πλάκα θα υπάρχει χαραγμένο το όνομά του και θα θυμίζει ότι το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου ιδρύθηκε με τον ίδιο νόμο, που ιδρύθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και ότι ο ωραίος έλληνας Ζυλ Ντασσέν ουσιαστικά  το εγκαινίασε».